2010-06-18 15:31:47• hírek • Szatmár.ro

Német eprészek és szatmári termesztők

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő jóvoltából Szatmár megyei eprészek kétnapos németországi és elzászi tanulmányúton vettek részt. A képviselő 2009-es kampánya során jelezte, hogy több jellegzetes hazai terméket, nem csupán a "pityókát", hanem az erdélyi epret is népszerűsíteni kívánja Európában.

Sógor Csaba kampányígéretének megfelelően, folyó év június 15 és 16-án három fős Szatmár megyei csoportot látott vendégül Strasbourgban és környékén: Túrterebesről Kornis Ágnest, Halmiból pedig Suháni Jánost, akik magánvállalkozókként epertermesztéssel foglalkoznak, valamint Fodor Istvánt, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Kamara igazgatóját.

Első nap a szatmáriak egy oberkirchi 5,5 hektáros területen fekvő gyümölcsfeldolgozó és csomagoló üzemet tekintettek meg, ahol Wieland Joseph vezette végig őket. Az OGM Oberkirch szövetkezet részlegvezetője elmondta: egyesületük háromezer aktív tagot számlál, közülük mintegy négyszázan foglalkoznak epertermesztéssel. A német település gyümölcsfeldolgozó üzemébe 80 kilométeres körzetből szállítják különféle terméseiket a környékbeli termelők.


Sógor Csaba is elkísérte a mezőgazdászokat a tapasztalatcserére
Sógor Csaba is elkísérte a mezőgazdászokat a tapasztalatcserére


A tanulmányút másnapján egy francia ajkú elzászi epertermesztő fogadta a szatmári csoportot. Franciaország északkeleti régiójában mintegy ötven eprész tevékenykedik. Olivier Grinner, a szatmáriak vendéglátója, 8 hektáron, tíz fajta epret termel. Az eprész termőföldjének egy részén, három hektáron, bárki leszedheti, és fél áron megvásárolhatja a zamatos eperfajtákat. Ez az úgynevezett „self collecting" módszer nagy népszerűségnek örvend a helyi fogyasztók körében.

A szatmári eprészek elmondása szerint a nyugati epertermelők technológiája és alkalmazott módszerei magas színvonalat képviselnek, és számukra is példaértékkel bírnak.

Sógor Csaba EP képviselő a tapasztalatcsere kapcsán hangsúlyozta, szükség van arra, hogy az erdélyi gazdálkodók megismerjék a fejlettebb termelési eljárásokat, ugyanis ez segíthet abban, hogy mezőgazdasági szempontból is felzárkózzunk a nyugathoz. „Az oberkirchi szövetkezet jó példa lehet az erdélyi gyümölcstermelők számára is, mert szervezettsége és működésrendje azt bizonyítja, hogy a gazdálkodók összefogásával nagyobb eredményeket lehet elérni" - fejtette ki a képviselő. Sógor Csaba azt is hozzáfűzte: lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a magyarországi gyümölcsfelvásárlók és árusítók ne csupán a nyugati országokból, hanem tőlünk, keletebbről szitén importáljanak, és többek között a neves szatmári epret is polcaikra tegyék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: